Zapomněli jste koupit máslo? Můžete si ho vyrobit ze smetany

Máslo je skvělé na vaření, pečení nebo jen tak na chleba. Pokud se nechcete smířit s margaríny a nechce se vám jít do obchodu pro máslo, můžete si je doma vyrobit sami. Postačí mít v lednici smetanu. Samotná příprava je poměrně rychlá, i když může dát trochu zabrat. Měla by to být čerstvá smetana – nikoli trvanlivá. To poznáte podle lhůty exspirace – čerstvé smetany ji mají kratší. 

Připravte si smetanu 

Smetanu vytáhněte o něco dříve předtím, než ji budete zpracovávat. Když ji chcete vyšlehat na šlehačku, musíte to dělat u vychlazené smetany. Budete-li ale chtít vyšlehat máslo, není vychlazení žádoucí. Smetana by měla mít pokojovou teplotu. Připravte si vysokou nádobu a tyčový mixér. Pak už stačí jen šlehat. Bude to trvat o něco déle než šlehání smetany. 

Šlehání másla 

Smetanu nalijte do vysoké nádoby a začněte ji šlehat robotem nebo tyčovým mixérem. Po chvíli dosáhnete konzistence šlehačky. To ale ještě není výsledek, se kterým bychom byli spokojeni. Je nutné šlehat ještě dál. Smetana se začne srážet. Vedlejším produktem bude tekutina, kterou sléváme. Touto tekutinou je podmáslí, které nevylévejte. Je zdravé a můžete jej vypít jen tak nebo upotřebit do spousty receptů – například při pečení nebo také při nakládání masa. Šleháme tak dlouho, dokud se podmáslí nepřestane tvořit (postupně jej vždy sléváme).  

Úprava másla 

Nyní si připravte jemné síto, které vyložíte jemnou textilií. Ideální je látková pěna nebo gáza. Na ni pak umístěte máslo a nechte chvíli okapat. Je pravděpodobné, že se uvolní další podmáslí. Poté je dobré máslo trochu prohníst, ale není to podmínkou. Poté máslo prohněťte pod ledovou tekoucí vodou v sítku nebo na dřevěném prkénku. Cílem je dostat z něj co nejvíce tekutiny.  

Skladování 

Máslo zabalte do potravinářské fólie nebo speciální formy. Nechte ztuhnout v lednici a poté používejte jako běžné máslo.